
MONTAJUL ȘI ÎNTREȚINEREA
Montajul plăcilor decorative din ciment nu este mult diferit față de cel al altor tipuri de pardoseli, însă necesită precauții mai mari, fiind principala cauză a crăpării plăcilor dacă nu este efectuat corect. Pe parcursul montajului, manevrați plăcile cu atenție şi protejati colțurile.
1. MONTAJUL
Plăcile pot fi instalate atât pe șapă umedă cât și pe șapă uscată.
MONTAJ PE ȘAPĂ USCATĂ
Materiale necesare: Adeziv de interior sau exterior după caz, gletieră cu dinți de 8-10mm, burete, apă curată în permanență și cârpe pentru a șterge imediat materialele si surplusul de adeziv de pe suprafața plăcuțelor. Resturile de material nu trebuie lăsate să se usuce ci indepărtate imediat. Recomandăm ca adezivul să aibă o consistență cremoasă, pentru ca placa să nu se scufunde ulterior montajului. Pentru situațiile în care există încălzire prin pardoselă, recomandăm utilizarea unui adeziv elastic și oprirea sistemului de incălzire cu 24 de ore înaintea operațiunii de montaj.
Pregătirea șapei: Șapa trebuie să fie perfect dreaptă, uscată și curățată de praf. O șapă umedă determină apariţia eflorescenței, un fenomen normal la amestecurile de ciment, dar neplăcut dacă apare pe suprafeţe mari. Acest fenomen este cauzat de oxidul de calciu conținut de ciment, care reacționează cu apa ce pătrunde în porii plăcilor şi care, după evaporarea apei rămane pe placă sub forma unei pete albicioase mai vizibilă pe culorile închise. Acest fenomen apare și dispare în funcție de condițiile de mediu mai ales în situațiile în care plăcuțele nu au fost impermeabilizate, sau insuficient impermeabilizate.
Înainte de montaj, scufundați plăcuțele în apă pentru câteva secunde și lăsați-le să se scurgă ușor, sau tamponați-le cu o cârpă uscată pentru a absorbi excesul de apă.
Cantitatea de adeziv trebuie distribuită uniform atât pe placă cât și pe suport, iar colțurile trebuie verificate cu atenție. Golurile de adeziv sunt cele care predispun plăcuța la crăpare. Fixați placa pe suport și apăsaţi cu podul palmei. Evitați să folosiți ciocanul pentru a nu produce microfisuri invizibile la început, dar care vor colecta murdarie în timp și vor deveni inestetice.
Flolosiți o ață de trasat pentru primul rând de plăcuțe, evitați să folosiți creionul direct pe plăcuță. Pentru a verifica orizontalitatea sau verticalitatea utilizați nivela cu bulă de aer.
Curătați imediat petele de ciment/adeziv de pe suprafaţa plăcuțelor. Respectați timpul de uscare pentru adeziv.
Nu folosiți produse detartrante pentru curățarea resturilor de zidărie sau chit, sunt corozive și pot ataca materialul în profunzime. O altă rigoare se aplică detergentului care e recomandat să nu fie pe bază de clor, deoarece poate păta sau afecta culoarea.
Pentru suprafețele mari recomandăm curățarea cu mașina cu monodisc de duritate medie pentru nivelarea suprafeţei şi pregătirea pentru impermeabilizare.
IMPERMEABILIZAREA:
După uscarea adezivului şi curățarea plăcilor de resturile de material, se aplică impermeabilizantul pentru a împiedica murdărirea plăcuțelor în timpul chituirii rosturilor.
CHITUIREA ROSTURILOR:
Respectați timpul de uscare al impermeabilizantului, care nu ar trebui sa fie mai scurt de 48 de ore.
– Udați plăcuțele înainte de chituirea rosturilor pentru a reduce probabilitatea ca materialul să adere pe suprafaţa plăcilor și să fie dificil de curățat ulterior;
– Chitul utilizat trebuie să fie de culoare albă sau gri, nu folosiți chituri colorate;
– Consistența chitului trebuie să fie lichidă pentru a pătrunde ușor între plăci;
– Desfăşurați operațiunea cât mai repede cu putință ștergând în permanență resturile cu un burete umed.
Impermeabilizarea finală se face cu rolul de a reduce cât mai mult puterea de absorbție a plăcilor pentru a le proteja de pete si a conserva culorile.
Al doilea strat de impermeabilizant se aplică după uscarea chitului și curățarea completă a plăcilor.
Pentru a verifica dacă plăcile au fost corect impermeabilizate puteți testa lăsând câteva picături de apă să picure pe plăcuță. Dacă acestea ramân intacte pe suprafața plăcii, impermeabilizarea este completă, dacă se absorb, este necesar încă un strat.
MONTAJ PE ȘAPA UDĂ
Peste șapa proaspăt turnată se presară un strat de praf de ciment gri, peste care se montează plăcuţele fără a mai utiliza adeziv.
Restul etapelor ramân aceleași ca și la montarea pe șapa uscată.
2. ÎNTREŢINERE
După montare puteți interveni, cu rol atât practic cât și estetic, prin lustruire sau ceruire. Există de asemenea produse speciale pentru trafic intens sau antiderapante.
Spălarea și curățarea de mentenanţă se fac în funcție de necesitate. Plăcuțele pot fi spălate cu mopul, curățate cu buretele, șmirgheluite, lustruite cu peria, fără să li se știrbească nimic din frumusețe și prospețime.
Pentru informaţii privind produsele ce se pretează întreţinerii plăcilor de ciment ARTESANO, pentru a vă bucura de toate calităţile lor estetice, vă stăm cu plăcere la dispoziţie.
Notă:
Fiecare plăcuță este manufacturată individual, pe rând, astfel că pot apărea mici diferențe de culoare sau imperfecțiuni, considerate mai degrabă particularități decât defecte. Recomandăm ca la montaj, să amestecați plăcuțe din acelaşi model, dar din cutii diferite.
3. RECOMANDĂRI MATERIALE
Materialele pentru montaj și întreținerea ce se pretează și plăcuțelor de ciment se găsesc intr-o gamă largă la diverși producători. Pentru a vă veni în ajutor vă recomandăm câteva, rămânînd la alegerea dumneavoastră produsele folosite:
Montaj (adeziv flexibil):
Intensificator de culoare:
Impermeabilizare:
Chit de rosturi:
Lustruit:
Curățare intensivă: